Owoce jagodowe nazywane są czasami "słodyczami natury". Piękna i zarazem właściwa nazwa. Ich naturalna słodycz jest zdrowym substytutem deseru! Owoce jagodowe występują w różnych odcieniach, od jasnoczerwonego do głębokiego i nasyconego fioletu. I chociaż wszystkie przynoszą korzyści zdrowotne, to każdy ma swoje własne, odrębne właściwości i inną [...]
Dla jednych suszona śliwka to wspomnienie z dzieciństwa, kiedy wyjadało się dekoracje z półmiska wędlin lub warzywnej sałatki, a dla innych to dziwny, suchy i pomarszczony owoc. Niech jednak nie zwiedzie nas ten niepozorny wygląd. Suszone śliwki mają wiele korzyści zdrowotnych i to nie tylko te związane z zaparciami. Przyjrzyjmy się, jakie to [...]
Zarówno wegetarianie, weganie, jak i osoby chcące wprowadzić do swojej diety więcej produktów roślinnych, szukają sposobów na dodanie do swojej diety substytutów mięsa. Problem jest jednak taki, że wiele z nich jest mocno przetworzona. Jedyną radą jest dokładne czytanie etykiet, żeby móc wybrać produkty o jak najmniejszej ilości zbędnych [...]
Według przeprowadzonych w ostatnich latach badań diety wegetariańskie wiążą się z niższym ryzykiem śmierci oraz mają korzystny wpływ na liczne markery metaboliczne (np. stężenie insuliny i glukozy na czczo; stan zapalny). Naukowcy wiedzą, dlaczego tak się dzieje. Dieta wegetariańska zazwyczaj dostarcza dużo warzyw i owoców, które są bogate w [...]
Cukier może szkodzić zdrowiu i wiadomo o tym nie od dziś. Spożywanie dużej ilości produktów bogatych w cukier może powodować otyłość, cukrzycę typu 2 i choroby serca. Niestety rezygnacja ze spożywania cukru może być dla wielu osób bardzo trudna. Ciężko jest też go uniknąć, ponieważ ukrywa się w wielu produktach spożywczych. Podsumowanie Cukier [...]
Negatywne skutki spożycia cukru przestają kogokolwiek dziwić. Świadomość żywieniowa rośnie. Zdajemy sobie sprawę z tego, że nadmiar cukru w diecie przekłada się na wzrost masy ciała, wzrost ciśnienia krwi i poziomu cholesterolu, wysoki poziom trójglicerydów we krwi, większe ryzyko cukrzycy, chorób serca i układu krwionośnego, większe ryzyko raka [...]
Śniadanie to ważny posiłek w ciągu dnia, ale wielu z nas jedyne, o czym myśli wstając rano, to kubek gorącej kawy i jakoś dotrzeć do pracy na czas. Poranki to często walka o przetrwanie i mało kto ma czas myśleć o czymś tak banalnym, jak śniadanie. Jakie są tego skutki? Albo wydajemy mnóstwo pieniędzy na gotowe kanapki, albo sięgamy po pełne [...]
Czy rzeczywiście makroskładniki, ich skrupulatne wyliczanie i przestrzeganie to klucz do sukcesu, zdrowia i dobrego samopoczucia? Dobry wygląd i dobre samopoczucie nie są tym samym i nie muszą iść w parze. Różnica między nimi to coś więcej niż liczba makroskładników. Fast-foody, ciasteczka i ciasta nie są najlepszym źródłem minerałów, witamin, [...]
Nie jest tajemnicą, że owoce i warzywa są jednymi z najlepszych źródeł witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Co więcej, warzywa zawierają błonnik, którego nie znajdziesz w żywności pochodzenia zwierzęcego. Większość ludzi spożywa zbyt mało warzyw i owoców, jak również zbyt mało błonnika. Podsumowując Zakupy lokalne są sposobem na wsparcie [...]
Uderzenia gorąca i zmiany nastroju to nie jedyne objawy menopauzy. Wiele kobiet ma też trudności z utrzymaniem swojej wagi. Nie będzie to zaskakujące, jeśli weźmie się pod uwagę zachodzące w organizmie wahania hormonalne. W miarę zbliżania się menopauzy jajniki wytwarzają mniej estrogenu, prowadząc do nieregularnych miesiączek, zmian temperatury i [...]
Z pewnością słyszałeś, że dobry cholesterol to cholesterol HDL, a zły — cholesterol LDL. Jeśli więc próbujesz poprawić zdrowie swojego serca (lub po prostu zadziałać prewencyjnie), to przyjrzyj się swojej diecie. Wiele pokarmów może pomóc poprawić zdrowie serca oraz stosunek dobrego cholesterolu do złego. Jak możesz uzyskać więcej HDL? Spożywanie [...]
Sushi, tradycyjne danie kuchni japońskiej, nieustannie utrzymuje ogromną popularność na całym świecie, także w Polsce. Zdrowy tryb życia odgrywa dziś kluczową rolę wśród wielu osób i często pada pytanie, czy sushi może być częścią zdrowej diety odchudzającej? Na pierwszy rzut oka wydaje się ono zdrowym, pożywnym posiłkiem, gdyż zawiera ryż, [...]
Na temat cukrów, nawet tych naturalnego pochodzenia, słyszymy wiele faktów oraz mitów. Jedni są za opcją słodzenia i używania produktów zawierających cukry, w tym fruktozę, o której będzie poniższy artykuł, inni zupełnie nie rekomendują takiego działania. Wielu dietetyków zalecało zmianę produktów, które zawierały glukozę, na produkty, które [...]
Ćwiczenia wiążą się z pewnym dyskomfortem. Zwłaszcza gdy zaczynamy trenować intensywniej i wychodzimy poza swoją strefę komfortu. Trening nie może być zbyt lekki i przyjemny, jeśli ma przynosić wyniki. Podczas ciężkiego treningu mogą pojawić się jednak pewne niedogodności. Czy kiedykolwiek doświadczyłeś któregoś z tych niewygodnych objawów podczas [...]
Zielone warzywa to jeden z kluczowych składników prawidłowo zbilansowanej i odżywczej diety. Producenci wychodzą nam naprzeciw i ułatwiają zadanie. Przygotowanie sałatki jeszcze nigdy nie było tak łatwe i szybkie. Gotowy paczkowany miks sałaty wystarczy wrzucić do miski, dodać kilka warzyw, ser, rybę lub mięso, doprawić i gotowe. Trudno pokonać [...]
Kluczem do utraty wagi i zachowania dobrego samopoczucia jest dbanie zarówno o jakość diety, jak i ilość dostarczanych kalorii. Po pierwsze, wartość odżywcza żywności jest ważna dla ogólnego stanu zdrowia. Dodatkowo niektóre potrawy sycą dużo bardziej, niż inne, co oznacza, że możesz spożyć je w mniejszej ilości i czuć się syty. Na przykład jabłko [...]
Co kryje się za obco brzmiącą nazwą "flawonoidy"? Flawonoidy to inaczej przeciwutleniacze. Są to substancje o silnym działaniu antyoksydacyjnym. Czy wiesz, gdzie znajduje się najwięcej flawonoidów i jakie mają one znaczenie dla naszego zdrowia? Obróbka termiczna a straty flawonoidów Jak wspomniałam wcześniej, na skutek obróbki termicznej część [...]
Apetyt na różne produkty w momencie, kiedy akurat chcemy zapanować nad swoją dietą i trochę schudnąć, może być sporą przeszkodą w utracie kilogramów. O ile sięgniemy po jakiś ulubiony produkt od czasu do czasu, to nic się nie stanie, jeśli jednak ciągle będziemy ulegać zachciankom, to może być nieciekawie. Jak walczyć z zachciankami? Przede [...]
Ziemniaki to podstawa naszej polskiej kuchni. Dodajemy je do zup, gulaszów, do wszelkich rodzajów mięs, do sałatek. Jemy ziemniaki gotowane, smażone, pieczone, a także w formie placków czy frytek. Właściwie to ciężko znaleźć człowieka, który nie lubi ziemniaków. W czym tkwi ich sukces? Kalorii dodają natomiast wszystkie dodatki, czyli sos, olej [...]
Trzymasz dietę od poniedziałku do piątku. Gdy przychodzi weekend, zaczynają się schody. Piwo, pizza, lody – przecież nie żyjesz dla diety! – próbujesz się usprawiedliwiać. W rzeczywistości jednak twoja silna wola staje się słaba... za słaba, by utrzymać założenia diety. W dzisiejszym artykule znajdziesz trzy wskazówki, które pomogą Ci przestać [...]